В Україні стягнули понад 1 млрд грн аліментів з боржників

13:49, 03.05.2018

Державні виконавці стягнули 1,1 млрд гривень аліментів з неплатників в Україні з початку року.

 

Про це повідомила заступник міністра юстиції України Світлана Глущенко, передає урядовий портал в чевтвер.

 

"З них 355 млн гривень стягнуто завдяки застосуванню встановлених законом обмежень", - заявила пані Глущенко.

 

За її словами, з 6 лютого, державними виконавцями винесено 118,14 тисяч постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, 119,231 тисяч - у праві керувати авто, 119,116 тисяч - у праві користування зброєю, 119,12 тисяч постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

 

Також судом винесено 528 постанов про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. Крім того, через несплату аліментів у розшук оголосили  8,778 тисяч українців.

 

"На даний момент на виконанні перебуває 497,1 тисяч виконавчих документів про стягнення аліментів. При цьому з початку року ця кількість зменшилась на 34,6 тисяч документів, тобто на 6,5% у порівнянні з початком року", - зазначила заступник міністра.

 

Нагадаємо, 6 лютого набрав чинності закон щодо посилення відповідальності за несплату аліментів, який Верховна Рада ухвалила торік у грудні.

 

Законом, зокрема, визначені нові способи покарання боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що перевищує суму, яка мала бути сплачена за 6 місяців.

 

Так, встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, у праві керування авто, користуванні вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, у праві на полювання. Закон передбачає і "суспільно корисні роботи" для порушника.

 

Раніше Міністерство юстиції відкрило онлайн-реєстр осіб, які не сплачують аліменти.