Порошенко пропонує провести податкову амністію в Україні

21:11, 12.03.2018
Порошенко пропонує провести податкову амністію в Україні

Президент Порошенко під час зустрічі з представниками бізнесу.

Президент Петро Порошенко виступає за проведення податкової амністії в Україні.

 

Про це глава держави заявив на зустрічі з представниками бізнесу в понеділок.

 

На його думку, це дозволить залучити додаткові інвестиції в економіку України та дасть можливість українцям законно ввозити кошти з-за кордону.

 

«Я пропоную ще раз повернутися до обговорення так званої нульової декларації. Ми не можемо говорити про те, що кожен українець у чомусь винен, потрібно дати можливість кожному українцеві сплатити відповідний податок, відповідно до закону, завести гроші в Україну, інвестувати їх в українську економіку й почуватися вільним громадянином вільної країни», — сказав президент.

 

Глава держави запропонував представникам українського бізнесу долучитись до розроблення законопроекту про так звану нульову декларацію.

 

Також президент зазначив, що не подаватиме закон зараз, а пропонує працювати над даним законом спільно з метою захисту інтересів представників малого та середнього підприємництва.

 

При цьому, Порошенко вважає необхідним додаткове обговорення законопроекту про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал перед його реєстрацією у Верховній Раді.

 

"Нацрада реформ ще раз винесе на обговорення перехід до нової моделі оподаткування прибутку, покликаної стимулювати інвестиційну діяльність, а саме на оподаткування розділеного доходу підприємств. Я не буду його зараз підписувати, вносити в парламент. Я вважаю, що із цього приводу необхідна чесна дискусія з нашими іноземними партнерами й з асоціаціями бізнесу", - сказав Президент.

 

Порошенко пропонує в якості компромісного варіанту ввести податок на виведений капітал для малого і середнього бізнесу.

 

Глава держави вже дав доручення Міністерству фінансів надати нові розрахунки фінансового результату і аргументацію введення податку на виведений капітал, оскільки існуючі розрахунки є некоректними.

 

Національна рада реформ при президенті розглянула цей документ 2 березня, після чого секретар ради, заступник голови адміністрації Президента Дмитро Шимків заявив, що Порошенко внесе законопроект на розгляд парламенту найближчим часом.

 

Є підстави припускати, що податок на виведений капітал в перші два роки принесе в бюджет менше, ніж податок на прибуток, але на третій рік надходження різко зростуть, перекриваючи недобір перших років, даючи при цьому близько 7% ВВП, замість нинішніх 2-3% .