Газпром заявив про розірвання усіх угод із Нафтогазом

17:45, 02.03.2018
Газпром заявив про розірвання усіх угод із Нафтогазом

Олексій Міллер - керівник "Газпрому" (Газпром)

Глава правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія ініціює процедуру розірвання угод із постачання та транспортування газу із НАК "Нафтогаз України" через обурення рішенням Стокгольмського арбітражу.

Про заяву керівника "Газпрому" повідомляє російський "Інтерфакс".

"Стокгольмський арбітраж, керуючись подвійними стандартами, ухвалив асиметричне рішення за контрактами на поставку і транзит газу з НАК "Нафтогаз України". Таким чином, рішення арбітражу суттєво порушило баланс інтересів сторін за даними контрактами", - заявив глава правління.

Він наголосив, що продовження дії контрактів для "Газпрому" є економічно недоцільним і невигідним, тому "Газпром" змушений негайно почати процедуру розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз України" на поставку і транзит газу в Стокгольмському арбітражі.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", в прес-службі "Нафтогазу" заявляють, що не отримували від "Газпрому" ніяких документів, які б свідчили про намір розірвати договори.

Міністр закордонних справ України павло Клімкін вже відреагував на таку заяву Олексія Міллера.

 



Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж зобов’язав "Газпром" виплатити за невиконання умов контракту щодо прокачування газу понад 4 мільярди доларів. Через взаємозаліки з урахуванням попередніх рішень арбітражу, "Газпром" винен "Нафтогазу" 2,56 мільярди доларів.

1 березня, замість оплати боргів, російський газовий монополіст раптово зменшив тиск подачі газу в ГТС на 20%, а гроші "Нафтогазу" за обов’язковий до купівлі газ повернув. У відповідь "Газпрому" пригрозили арештом активів за невиконання рішення міжнародного суду.

Через конфлікт газових монополістів в умовах різкого похолодання НАК "Нафтогаз України" просить споживачів зменшити споживання газу на декілька днів. В компанії заявили, що блакитного палива у підземних сховищах достатньо, але системи із його викачування працюють на повну потужність, але тиск у магістральних газопроводах все-одно не досягає норми.

Наразі угоди між "Газпромом" та "Нафтогазом" на закупівлю та транспортування палива діють до 2019 року.