Неплатникам аліментів заборонили виїжджати за кордон і керувати автівкою

09:58, 06.02.2018
Неплатникам аліментів заборонили виїжджати за кордон і керувати автівкою

Відсьогоді Україні набув чинності закон №2234-VIII про санкції проти тих, хто не сплатив аліменти.  Відповідно до закону, батьків-неплатників обмежать у праві виїжджати за кордон, керувати автівкою, полювати та використовувати мисливську зброю.
 
Зокрема, якщо боржник не сплачував аліменти протягом трьох місяців, одному з батьків, який виховує дитину, мають розказати про те, що він може подати заяву про те, що боржник ухиляється від сплати аліментів. Прізвище боржника будуть вносити до відповідного публічного реєстру.
 
Коли сума несплачених аліментів перебільшить суму за півроку, до боржника застосують обмеження до виплати грошей.
 
Серед обмежень, які будуть застосовуватися з 6 лютого щодо злісних неплатників, спрощена процедура заборони виїзду за кордон для тих з батьків, які понад 6 місяців сукупно не сплачують аліменти своїй дитині. Друга новація -  обмеження у праві користування транспортними засобами для батьків, які ухиляються від сплати аліментів понад 6 місяців, у праві полювання, використання зброї.
 
З набранням чинності закону, державний виконавець отримує право складати протокол і направляти його до суду для застосування до боржника адмінвідповідальності у вигляді суспільно-корисних робіт.
 
Серед новацій є норма, за якою той з батьків, хто ухиляється від сплати аліментів, втрачає на цей період право на згоду іншого з батьків на виїзд дитини на короткий термін за кордон на навчання, лікування чи відпочинок.
 
У той же час, аби не випустити неплатника аліментів за кордон, потрібна постанова державного виконавця. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян.
 
"Для того, щоб обмежити ту чи іншу особу у праві виїзду за кордон, повинен бути задіяний спеціальний механізм. У даному випадку першопричиною для внесення у базу даних і подальшого обмеження у праві виїзду для нас є постанова державного виконавця. Після того, як надходить така постанова, ця особа вноситься у базу даних, і при перетині кордону прикордонник діє відповідно до своїх повноважень", – розповів він.