Луценко спантеличив юристів наміром продати «вишки Бойка»

19:27, 02.02.2018
Луценко спантеличив юристів наміром продати «вишки Бойка»

"Вишки Бойка": де-юре перебувають під арештом України, а де-факто - під контролем Росії.

Генпрокурор Юрій Луценко дає можливість Арбітражному трибуналу відхилити позов України до Росії, коли говорить про намір України продати дві "вишки Бойка".

 

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на джерело в українській групі юристів, що займаються супроводом справи в рамках позову України проти Росії щодо порушень РФ положень Конвенції ООН з морського права.

 

Таку заяву джерело зробило після того, як Луценко, під час прес-конференції у п’ятницю, заявив, що Україна планує продати дві так звані «вишки Бойка» – бурові установки для видобутку нафти і газу на чорноморському шельфі, - які були арештовані в 2015 році.

 

За його словами, у ГПУ зараз є рішення суду про накладення арешту на дві бурові установки та передачу їх до Агентства конфіскованих активів.

 

"Звичайно, вони перебувають нині на тимчасово окупованій території Криму, проте це не заважає юридично продати їх будь-якому бажаючому суб'єкту", - заявив Луценко.

 

І зазначив, що покупець потім може спробувати повернути їх у власність або стягнути кошти за їх вилучення у законного власника з керівництва окупаційної влади або Росії. Мовляв, той факт, що зараз вишки арештовані і щодо них триває слідство, за законом не заважає Агентству з управління конфіскованими активами розпоряджатися ними.

 

У свою чергу, джерело в українській групі юристів зазначає: "Ми постійно повторюємо, що Росія заблокувала доступ Україні до її ресурсів і незаконно конфіскувала українські самопідйомні бурові установки, розташовані на території Одеського, Голіцинського, Архангельського і Штормового газоконденсатних родовищ. При цьому Луценко заявляє, що Україна збирається продавати "вишки Бойка". Де ж логіка? Подібними заявами генпрокурор підриває позицію української держави в міжнародних судах!".

 

На думку юристів, продаж цих вишок матиме негативні наслідки для вимог в Арбітражному трибуналі за позовом України проти Росії щодо порушень РФ положень Конвенції ООН з морського права.

 

Тим більше, що вже 19 лютого Україна повинна подати свій меморандум до Арбітражного трибуналу.

 

"Заява Луценка не просто надає аргументи російській стороні щодо відсутності порушень в її діях, а й дає можливість Арбітражному трибуналу відхилити позовні вимоги України", - заявили в групі юристів.

 

І додають, що "вишки Бойка" фігурують і в претензіях "Нафтогазу" до Росії в рамках позову, розглянутого Міжнародним трибуналом при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі відповідно до україно-російської угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій.

 

"Заява Луценка боляче б'є і по позиції "Нафтогазу", практично нівелюючи його шанси на виграш", - сказав співрозмовник видання.

 

За його словами, заяви Луценка про те, що покупець після здійснення операції може спробувати повернути у власність вишки або стягнути кошти за їх вилучення у законного власника з керівництва окупаційної влади або Росії, суперечать логіці і свідчать про нерозуміння правових наслідків подібних дій.

 

При цьому, в МЗС України не були обізнані про плани ГПУ щодо продажу "вишок Бойка".

 

Нагадаємо, у 2014 році Росія захопила обидві установки, коли був анексований Крим. При цьому вони залишалися на Одеському родовищі, яке знаходиться набагато ближче до материкової частини України, ніж до півострова.

 

У грудні 2015 року РФ відвела "вишки Бойка" ближче до окупованого Криму. У січні 2017 року український суд заарештував захоплені Росією бурові установки.

 

У травні 2017 року Генпрокуратура заявила, що слідством не встановлено фактів підписання від імені Бойка документів щодо проведення закупівель так званих "вишок Бойка".

 

1 лютого 2018 року Луценко повідомив, що колишньому главі Національногобанку Сергію Арбузову ооглошено нову підозру "за фактом співучасті взаволодінні коштами ДАТ" Чорноморнафтогаз "в сумі 3,2 млрд грн при покупцідвох самопідйомних бурових установок В312 і В319".