«Енергоатом» купуватиме ядерне паливо у компанії Westinghouse до 2025 року

15:15, 29.01.2018
«Енергоатом» купуватиме ядерне паливо у компанії Westinghouse до 2025 року

Компанія Westinghouse - один із світових лідерів у постачанні ядерного палива (Power Engineering)

Постачальником ядерного палива для оператора усіх 15-ти атомних електростанцій в Україні "Енергоатом" у 2021-2025 роках стане американсько-японська компанія "Westinghouse".

Про це повідомляє УНІАН.

"Сьогодні компанія Westinghouse Electric повідомила про укладення угоди з продовження терміну дії договору з Державним підприємством «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» про постачання ядерного палива. Цією угодою передбачається постачання ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних енергоблоків упродовж 2021-2025 років, що означає розширення і продовження дії поточного договору на шість енергоблоків, термін дії якого закінчується в 2020 році", - йдеться в повідомленні прес-служби "Westinghouse".

Як зазначив президент Westinghouse Хосе Еметеріо Гутьєррес, продовження контракту зміцнює роль компанії як стратегічного партнера для "Енергоатому" і демонструє здатність підтримувати Україну в своїй диверсифікації енергетики.

"Відповідно до умов нового контракту, відносини з Україною зміцняться за допомогою нашого плану з постачання деяких компонентів палива від українського виробника", — додав він.

Зазначається, що виробництво та збір ядерного палива відбуватиметься на заводі Westinghouse у Вестеросі (Швеція), де частини виробничих ліній призначені виключно для палива ВВЕР-1000.

Поставка за новим контрактом розпочнеться 2021 року, одразу ж після закінчення поточного контракту, зазначає УНН.

Зміна постачальника відбудеться у рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного джерела - російської компанії "ТВЕЛ" - держкомпанія "Енергоатом" у квітні 2014 року уклала договір із американсько-японською компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на своєму заводі в Швеції.