На кордоні з Польщею «човникарі» перекрили дороги через обмеження на ввезення товару (відео)

14:58, 10.01.2018
На кордоні з Польщею «човникарі» перекрили дороги через обмеження на ввезення товару (відео)

Перекриття дороги на польському кордоні (Zaxid.net)

Так звані "човникарі", які ввозили в Україну до 2018 року товари невеликими партіями з податковими пільгами, перекрили дороги, що ведуть до пунктів пропуску "Шегині" – "Медика", "Рава-Руська" – "Гребінне" і "Ягодин" – "Дорогуськ" на кордоні з Польщею.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Спочатку протестувальники проти змін до Податкового кодексу перекрили дорогу до "Шегині – Медика" та "Рава-Руська – Гребенне", згодом стало відомо про перекриття дороги до "Ягодин" – "Дорогуськ".

Там, поблизу села Старовойтове Любомльського району Волинської області, о 9:10 близько 70 осіб шляхом безперервного руху пішохідним переходом частково обмежили рух транспорту на міжнародній трасі Київ – Ковель – Ягодин.

Протестувальники заявляють, що акція триватиме до 15:00 10 січня, потім дороги розблокують.

При цьому учасники акції ходять по надземним пішохідним переходам щільною лавою, дехто тримає плакати з вимогою відмінити зміни до Податкового кодексу, які поставили під загрозу зникнення бізнес "човникарів".

У Шегинях щопівгодини пропускають по 10 автівок, щоб уникнути сутичок із водіями, які прямують у бік кордону.



Як повідомляла "УМ", з 1 січня 2018 року запроваджуються зміни до Податкового кодексу, відповідно до яких з’являються обмеження для так званої "човникової торгівлі". Якщо громадянин України перетинає кордон частіше, ніж один раз у 72 години, він може ввезти товарів лише на суму в 50 євро, інакше доведеться платити мито.

За рік можна тричі ввезти (або отримати посилками) товари на суму до 500 євро (в аеропортах до 1000 євро) без сплати мит, але час перебування закордоном має бути більшим за одну добу, а перерва між поїздками - понад 72 години.