Україна подає до суду ООН меморандум про порушення морського права Росією

07:41, 27.12.2017
Україна подає до суду ООН меморандум про порушення морського права Росією

Україна просить трибунал зобов’язати Росію припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях.

Україна подасть меморандум у рамках позову в Міжнародний трибунал ООН з морського права про порушення Конвенції ООН з морського права Росією.

 

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі «5 каналу» у вівторок пізно ввечері.

 

За її словами, після того, як у лютому 2018 року Україна надасть меморандум, який містить виклад обставин, на які спирається Україна, відбудуться слухання арбітражу.

 

"Будуть слухання, після яких буде ухвалене рішення про наявність чи відсутність юрисдикції в арбітражу для розгляду цієї справи, тобто перший результат може бути вже в 2019 році", – повідомила пані Зеркаль.

 

Дипломат уточнила, що потім відбудуться слухання справи по суті, і це, за словами Зеркаль, може бути 2021 рік.

 

Арбітраж ООН з морського права ще в травні визначив графік розгляду позову України проти Росії. І тоді повідомлялось, що Київ має подати документи в арбітраж до 19 лютого 2018 року.

 

14 вересня 2016 року Міністерство закордонних справ України повідомило про позов в арбітражний трибунал щодо порушень морського права з боку Росії.

 

У заяві відомства йшлося, що Україна просить трибунал підтвердити її права як прибережної держави і зобов’язати Росію "припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях" відповідно до Конвенції ООН з морського права від 1982 року.

 

У грудні минулого року за позовом України до Росії за Конвенцією ООН з морського права було сформовано трибунал з розгляду справи "Україна проти Російської Федерації".

 

Конвенція ООН з морського права була підписана 1982 року і вступила в дію в 1994 році. Вона встановлює поділ морського простору між державами і регулює норми про внутрішні води, відкрите море, виняткову економічну зону, континентальний шельф тощо. Конвенцію ратифікували 159 країн, зокрема Україна і Росія.