Порошенко підписав закон про пеню за борги по комуналці

11:50, 06.12.2017
Порошенко підписав закон про пеню за борги по комуналці

Оплачувати рахунки за комуналку доведеться вчасно, інакше сума зросте (ілюстрація із відкритих джерел)

Президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про житлово-комунальні послуги", який передбачає в тому числі запровадження пені за прострочену оплату житлово-комунальних послуг.

Про це повідомляє прес-служба Президента.

"Документом осучаснюються правові, економічні та організаційні засади надання споживачам житлово-комунальних послуг, а також запроваджуються новітні моделі договірних взаємовідносин між споживачами та виконавцями послуг, побудовані на принципах відкритості, прозорості та взаємної відповідальності", - ідеться в повідомленні на сайті Президента.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла в повторному другому читанні нову редакцію закону "Про житлово-комунальні послуги" 9 листопада 2017 року. За відповідний законопроект №1581-д проголосували 262 народних депутата.

Як поінформувала прес-служба Мінністерства регіонального будівництва, закон "Про житлово-комунальні послуги" є четвертим ключовим законом у реформі енергоефективності: раніше прийняті закони "Про енергоефективність будівель", "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", "Про Фонд енергоефективності".

У той же час видання "Новое время" відзначає, що законом вводиться пеня за прострочені рахунки з оплати житлово-комунальних послуг із 1 січня 2019 року.


Розмір пені встановлюється в договорі зі споживачем, але не може бути нижчим 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. При цьому загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Серед новацій закону - право споживача на зменшення розміру плати за житлово-комунальне господарство в разі їх ненадання, надання в неповному обсязі або погіршення їх якості; введення абонплати за житлово-комунальні послуги, тобто поділ тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати власне за послуги з управління - так звану абонплату.

При цьому споживач має право не оплачувати послуги (крім теплоенергії) в разі, якщо ними не користується в період тимчасової відсутності в приміщенні більше 30 календарних днів.

Крім того, запроваджується обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності керуючого багатоквартирного будинку за шкоду, заподіяну спільному майну.

Закон набуває чинності через 6 місяців з дати його оприлюднення.

Що робити у разі незгоди із виставленими рахунками за комунальні послуги, читайте в матеріалі "України молодої".