Ахметов і Порошенко збагатилися за минулий рік війни

15:41, 26.10.2017
Ахметов і Порошенко збагатилися за минулий рік війни

Рінат Ахметов перший у списку, а інші олігархи лише міняються місцями. (Коллаж НВ)

Донецький бізнесмен Рінат Ахметов знову очолив список найбагатших українців, а Петро Порошенко повернув собі звання мільярдера серед найбагатших людей України протягом 2017 року.

 

Про це йдеться у рейтингу "ТОП-100 найбагатших українців", складеному журналом "Новое время" та інвестиційною компанією Dragon Capital.

 

Вказується, що сумарні статки всіх учасників рейтингу - $26,7 млрд, що на 33% більше, ніж у попередньому році.

 

Як показує нинішній рейтинг, практично ніхто з великих капіталістів ще не повернувся до докризового рівня оцінки власних активів. Тим не менш, цього року президент України Петро Порошенко повернув собі звання мільярдера - вперше за чотири останні роки.

 

Відзначається, що в першій десятці найбагатших «просіли» лише Ігор Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов. Це сталося через націоналізацію "Приватбанку", що їм належав у грудні 2016 року.

 

На першому місці, як і минулого року, опинився олігарх Рінат Ахметов. Його статки оцінюються в $6,9 млрд, що на 69% більше в порівнянні з попереднім роком.

 

Друге місце зайняв олігарх Віктор Пінчук ($1,4 млрд, +13%). Замикає першу трійку Костянтин Жеваго ($1,4 млрд, +209%).

 

В абсолютному значенні більше всіх із ТОП-100 примножив статки лідер рейтингу Рінат Ахметов - він став багатшим на $2,8 млрд, що дорівнює сукупним статкам Віктора Пінчука і Костянтина Жеваго.

 

Як зазначає "Новое время", ще зовсім недавно аналітики пророкували Жеваго якщо не економічне забуття, то як мінімум жорсткий дефолт. Але вийшло навпаки: значне зростання підприємцю забезпечило подорожчання залізорудної сировини на світових ринках. З січня 2016 року капіталізація його компанії Ferrexpo, за оцінкою аналітиків Dragon Capital, зросла в сім разів.

 

На четвертому місці рейтингу - Вадим Новинський ($1,2 млрд, +113%). А п'яту сходинку зайняв президент України Петро Порошенко ($1,0 млрд, +7%).

 

Як пише "Новое время", Петро Порошенко є найвпливовішою людиною в українській політиці, але от у списку найбагатших українців такого статусу у нього немає. Однак, глава держави працює в цьому напрямку: він знову потрапив до п'ятірки найбагатших, повернувши собі в 2017-му статус доларового мільярдера.

 

Шосту сходинку рейтингу посів Ігор Коломойський ($1,0 млрд, -11%), а на сьомому місці - Геннадій Боголюбов ($763 млн, -9%).

 

Як пише "Новое время", лідером за втратами в 2017-му став Ігор Коломойський, який втратив за рік $129 мільйонів і ледь не залишив лігу українських доларових мільярдерів. Падіння могло виявитися і більшим, проте зростання цін на руду й метали стало драйвером зростання капіталізації феросплавних заводів і Криворізького залізорудного комбінату.

 

Замикають першу десятку рейтингу олігархи Дмитро Фірташ ($746 млн, +14%), Юрій Косюк ($693 млн., +10%), Олександр і Галина Гереги ($688 млн, +5%).

 

Загальні статки першої десятки рейтингу, таким чином, становлять 15,8 мільярдів доларів. Колишній російський бізнесмен із українськими активами Костянтин Григоришин, який у минулому році отримав українське громадянство, а також вперше потрапив у ТОП-10 рейтингу, цього разу опинився на 13 місці. Його статки зменшилися на 2% і становлять $570 млн.

 

Як відзначає видання, за 11 років існування рейтингу структура українського капіталізму не зазнала істотних змін.

 

"Які б потрясіння ні переживала країна, економічні пропорції монументальні: Рінат Ахметов - завжди перший, а інші особи з верхньої частини списку лише міняються місцями один з одним", - пише "Новое время".

 

"Такий результат говорить про те, що національна економіка все ще сконцентрована в руках невеликої групи осіб, І при цьому залишається сировинним придатком Європи. А значить, повністю залежить від зовнішньої кон'юнктури, яка зараз сприятлива", - йдеться в матеріалі журналу.