Власники Приватбанку самі просили про націоналізацію, але не виконали своїх зобов'язань

11:14, 03.07.2017
Власники Приватбанку самі просили про націоналізацію, але не виконали своїх зобов'язань

Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов не виконали зобов'язань після націоналізації Приватбанку (із соцмереж)

Міністерство фінансів України оприлюднило лист від 16 грудня 2016 року прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману від колишніх найбільших акціонерів Приватбанку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова з проханням придбати акції банку і прийняти позитивне рішення щодо його подальшої капіталізації.

При цьому Національний банк України повідомляє, що взяті на себе зобов'язання перед державою Коломойський та Боголюбов не виконали до 1 липня, тому із мих в примусовому порядку будуть стягувати борги.

"Звернувшись до Уряду з проханням про передачу Банку в державну власність, колишні акціонери банку в односторонньому порядку зобов'язалися сприяти процесу націоналізації Банку, не здійснювати тиск на органи державної влади та нове керівництво Банку, не перешкоджати діяльності Банку в майбутньому та провести реструктуризацію кредитного портфелю до 1 липня 2017 року для покриття збитків держави", - йдеться в повідомленні Мінфіну України.

При цьому у відомстві відзначають, що згідно з інформацією, яку на даний момент він має, значного прогресу в реструктуризації досягнуто не було, а націоналізація Приватбанку була необхідним кроком для порятунку Банку і забезпечення фінансової і економічної стабільності в Україні.

"Виведення з ринку найбільшого банку в країні, де тримають вклади понад 20 млн. українців та через який здійснюється понад 60% всіх роздрібних платежів, могла призвести до дестабілізації фінансової системи країни й мати значний негативний вплив на економіку в цілому", - підкреслили у Міністерстві фінансів.




У Національному банку заявляють, що строк добровільної реструктуризації кредитів колишніх власників Приватбанку сплив 1 липня 2017 року.

"Зараз можна стверджувати, що колишні власники банку (Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов - ред.) не виконали взяті на себе зобов’язання", - повідомляє НБУ.

"Таким чином, зараз держава та Приватбанк перейшли до юридичної процедури стягнення та реалізації відповідної юридичної стратегії, конкретні кроки якої наразі не можуть бути розголошені", - йдеться у повідомленні.

Банківська процедура буде подібною до звичайної процедури стягнення у разі прострочки боргів, тож мова йде більшою мірою про примусове стягнення.