Віце-прем'єр Павло Розенко вимагає карати за нарахування боргів субсидіантам

18:06, 15.06.2017
Віце-прем'єр Павло Розенко вимагає карати за нарахування боргів субсидіантам

Павло Розенко радить не поспішати платити шахраям-комунальникам.

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко доручив головам облдержадміністрацій  жорстко реагувати на випадки безпідставного нарахування боргів за житлово-комунальні послуги підприємствами-постачальниками послуг отримувачам субсидій.

 

Про це Павло Розенко заявив під час селекторної наради у четвер.

 

«Хочу звернути увагу на ті факти, коли постачальники послуг починають вигадувати якісь борги людям, котрі отримують субсидії, перед постачальниками послуг. Жодних підстав у підприємств включати якісь борги по субсидіях у платіжки громадянам немає - це шахрайство, це порушення чинного законодавства», - наголосив віце-прем’єр.

 

За його словами, «якщо такі ситуації будуть, реакція обласної влади має бути жорсткою».

 

Пан Розенко додав: «Також прошу негайно інформувати і Кабмін, і звертатися безпосередньо до НКРЕКП, щоб відповідна реакція від регулятора, який здійснює нагляд за діяльністю цих організацій і виконанням ними умов ліцензій, також була».

 

Раніше у Мінсоцполітики роз’яснили, що несплата обов'язкового платежу в разі наявності зекономленої субсидії не є підставою для нарахування боргу.

 

Тобто якщо сім'я використала зекономлену у попередньому місяці субсидію у рахунок наступного комунального платежу, тобто скористалася так званою «переплатою» і не сплатила рахунок за опалення, водопостачання чи електроенергію, в тому числі обов'язковий платіж, це не може трактуватися постачальниками послуг як заборгованість з оплати комунальних послуг.

 

У відомстві зазначили, що постачальники комунальних послуг не мають права «ігнорувати» переплату і вимагати в людей оплачувати послуги в повному обсязі, при цьому шантажуючи відключити опалення чи «відрізати газ». 

 

У такому випадку особа має право вимагати помісячної роздруківки з наступною інформацією: яка її соціальна норма, скільки газу, води, тепла, світла фактично вона спожила, скільки сплатила і скільки зекономила. На основі цих даних можна визначити правомірність виставлення заборгованості та причин її виникнення.