Українським банкам заборонили обслуговувати російські компанії під санкціями

20:49, 02.06.2017
Українським банкам заборонили обслуговувати російські компанії під санкціями

Нацбанк пояснив банкам, як працювати із компаніями під санкціями

Національний банк України затвердив порядок виконання банками рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування персональних спеціальних економічних санкцій відносно низки російських компаній, включаючи російські соцмережі "ВКонтакте" і "Однокласники", ресурси Yandex, Mail.ru і бухгалтерську програму 1С.


Про це повідомляє УНІАН.


Національний банк України видав постанову №46, відповідно до якої з 3 червня банкам заборонено виконувати розрахункові документи клієнтів, зазначених у санкційних списках, які є ініціаторами переведення і до яких застосовані санкції щодо зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань.

Крім того, забороняється ініціювати переказ коштів на рахунки осіб, зазначених у санкційних списках, до яких застосовані санкції щодо зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, або на власні рахунки банку, відкриті в організаціях, до яких застосовані такі санкції.

Винятки стосуються переказів грошових коштів за операціями, що здійснюються для збільшення статутного капіталу банків України.

Нагадаємо, 15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, згідно з яким в Україні буде заблоковано доступ до російських соціальних сетів "ВКонтакте", "Однокласники", ресурсів Yandex, Mail.ru, а також заборонено використання бухгалтерського програмного продукту 1С.

Механізм блокування доступу до російських інформаційних ресурсів в Інтернеті та заборони використання бухгалтерського програмного продукту 1С доручено відпрацювати Кабінету міністрів і СБУ за участю Нацбанку.

Указ про блокування російських веб-ресурсів та соціальних мереж набув чинності 17 травня.