Коломойський дякує Кабміну Гройсмана за націоналізацію Приватбанку

11:23, 23.12.2016
Коломойський дякує Кабміну Гройсмана за націоналізацію Приватбанку

Колишній співвласник «Приватбанку» Ігор Коломойський вперше прокоментував націоналізацію банку. На п’яту добу після відповідного рішення влади він дякує уряду і прем’єр-міністру Володимиру Гройсману особисто, але звинувачує Нацбанк у свавіллі.

 

Відповідний коментар він дав ТСН у п’ятницю.

 

«Я хочу подякувати Кабінету Міністрів і особисто Володимиру Гройсману. Як ви знаєте, внаслідок останньої хвилі клієнтської паніки, спровокованої насамперед діями НБУ, ми були змушені звернутися до Кабінету Міністрів з пропозицією про передачу «ПриватБанку» державі. Я вважаю, що прем'єр-міністр і його команда виявили справжню мужність, прийнявши це непросте рішення. Якщо б вони не зважилися на цей крок, це поставило б під загрозу всю фінансову систему України», - сказав Коломойський.

 

На його думку, «Приватбанк» став жертвою свавілля НБУ.

 

«У «ПриватБанку» був збалансований забезпечений кредитний портфель, що підтверджується міжнародним аудитом. Однак НБУ, постійно змінюючи свої власні нормативи, вигадував все нові і нові способи штучного зниження капіталізації банку. Потім вони почали розповідати про міфічну діру в 150 млрд. грн, 97% пов'язаних кредитів, про те, що всі гроші викрадені або виведені в офшори. Хоча всі ці цифри вони отримали в результаті довільної зміни облікової політики», - зазначив колишній співвласник банку.

 

Олігарх заявив, що «нормальні центробанки допомагають банкам у важкий час, такий як економічні кризи, окупація або війна». Тоді як національному регулятору він закидає використання усіх прийомів, щоб дотиснути банк.

 

За його словами, найважливіше, що внаслідок націоналізації не постраждали клієнти банку.

 

«Як би важко і прикро не було, протягом всіх переговорів ми пам'ятали, що найголовніше - це клієнти «ПриватБанку». Мені смішно чути висловлювання, що Коломойський когось шантажував, погрожуючи обвалити «ПриватБанк». Ми захищали наш банк до останнього, але рівно до того моменту, поки ми не відчули загрозу для клієнтів», - заявив Коломойський.

 

Він також висловив надію на те, що новий акціонер в особі держави і нове правління «буде високо нести прапор банку, знайде спільну мову з усіма клієнтами, збереже і примножить його високі стандарти».

 

Нагадаємо, ввечері 18 грудня Кабінет міністрів та Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію Приватбанку.