Націоналізація «Приватбанку»: соцвиплати обіцяють не блокувати, доля «Приват 24» невідома

11:29, 19.12.2016
Націоналізація «Приватбанку»: соцвиплати обіцяють не блокувати, доля «Приват 24» невідома

"Приватбанк" продадуть після націоналізації.

Клієнти «Приватбанку» не матимуть проблем із доступом до своїх коштів, зарплати, пенсії, стипендії, які проходять через цей банк, будуть надходити справно.

 

Йдеться про захист коштів майже 20 млн. клієнтів банку. Доля системи «Приват 24» невідома.

 

Про це повідомили на спільній прес-конференції міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Нацбанку Валерія Гонтарева у понеділок.

 

«Уряд прийняв рішення про входження держави до капіталу «Приватбанку». Відтепер банк належить державі в особі Міністерства фінансів. Таке рішення було прийнято з огляду на системне значення цього найбільшого в країні банку», – сказав пан Данилюк.

 

На думку міністра, націоналізація дозволить стабілізувати банк, зберегти кошти майже 20 млн. вкладників «Приватбанку», а також забезпечити стабільність фінансової системи країни.

 

«Клієнти матимуть вільний доступ до своїх поточних рахунків та депозитів, банкомати та термінали «Приватбанку», а також інших банків, продовжують працювати та приймати картки, а розрахунки і надалі проводяться», – запевнив Олександр Данилюк.

 

За його словами, уряд виділяє гроші в необхідному розмірі, щоб стабілізувати банк.

 

        Олександр Данилюк і Валерія Гонтарева. 

 

У свою чергу, глава Нацбанку Валерія Гонтарева зазначила, що в неділю «Приватбанк» було віднесено до неплатоспроможних, тож уряд підтримав ініціативу про перехід банку в держвласність. За її словами, акціонери, неспроможні виконати програму докапіталізації, надіслали лист до Кабміну з проханням про входження держави у капітал ПАТ «Приватбанк».

 

«Це дасть країні можливість гарантувати всім вкладникам їхні заощадження, а бізнесу – його кошти. Це також дозволить усунути загрози для фінансової стабільності країни», – заявила голова Нацбанку. 

 

І додає: «У такий спосіб ми захищаємо понад 20 мільйонів громадян України, які обслуговуються і зберігають кошти в цьому банку. У першу чергу, йдеться про 3,2 мільйони пенсіонерів, понад 500 тисяч студентів та 1,6 мільйонів інших соціально незахищених громадян. Не втратять свої кошти і зможуть надалі безперебійно працювати 500 тисяч фізосіб-підприємців, а також 600 тисяч підприємств від малих до великих, а 3,6 мільйона працівників збережуть доступ до своїх зарплат, зокрема 2,2 мільйона працівників бюджетних установ та 1,4 мільйона працівників комерційних організацій».

 

Водночас, глава Нацбанку не змогла спрогнозувати долю системи «Приват 24» після націоналізації Приватбанку.

 

За її словами, зараз команда НБУ та Фонду гарантування вкладів (а це більш ніж 100 людей – Ред.) працюють у Дніпрі, визначаючи власність на все програмне забезпечення.

 

«Я не можу вам сказати про програму «Приват 24», але якщо ви подивитесь на «Ощад 24», або «Райфазен 24», то програми особливо не відрізняються», – сказала пані Гонтарева.

 

При цьому, глава Нацбанку заперечує можливе зростання цін і девальвацію гривні в результаті націоналізації «Приватбанку»: «Ні на інфляцію, ні на курс гривні це не матиме ніякого впливу».

 

Цікаво, що влада держави планує продати «Приватбанк» після завершення процедури його націоналізації.

 

«У планах держави не є бути власником такої великої частки на банківському секторі. Тому після того, як банк стабілізується повністю, почне реалізовувати стратегічний план, держава планує цей банк продати. І це створить нормальні конкурентні умови на ринку. Продати за прозорими умовами», – каже міністр фінансів Олександр Данилюк.

 

Міністр також повідомив, що «ліквідація дефіциту «Приватбанку» відбудеться в кілька етапів», але спершу Мінфін випустить облігації на суму 43 мільярди гривень.

 

«Максимальна сума докапіталізації - 148 млрд. грн. Мінімальна сума - 116,8 млрд. Точну суму визначать за результатами аудиту», - каже пан Данилюк. 

 

За його словами, працівники міністерства фінансів отримуватимуть зарплати у «Приватбанку». І цей факт стане символом стабільності. До наглядової ради «Приватбанку» увійдуть найкращі світові спеціалісти, запевняє пан Данилюк.

 

Міністр наголосив, що усі міжнародні партнери підтримують рішення щодо націоналізації «Приватбанку».

 

Нагадаємо, пізно ввечері 18 грудня Кабінет міністрів та Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію «Приватбанку».

 

«Приватбанк» призупинив корпоративні платежі через технічну необхідність,  обумовленою процедурою зміни контролю та законодавством, строком на один день – 19 грудня.