У Чорному морі зафіксували російських загарбників на бурових вишках і катері (відео)

16:34, 02.12.2016
У Чорному морі зафіксували російських загарбників на бурових вишках і катері (відео)

Російський катер "Питливий" здійснював небезпечні маневри. (Фото Держприкордонслужби України)

Українські прикордонники і правоохоронці задокументували порушення Росією норм міжнародного Морського права у ході спецоперації щодо висвітлення обстановки у виключній морській економічній зоні України в районі Одеського газового родовища упродовж 30 листопада – 1 грудня.

 

Про це повідомляють прес-служби Держприкордонслужби і Генпрокуратри у п’ятницю.

 

На першому етапі операції для проведення повітряної розвідки прикордонники залучили літак ВМС України, а потім здійснили морський похід.

 

Окрім, «зелених кашкетів» в поході взяли участь представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, СБУ, Нацполіції, «Нафтогазу» та «Чорноморнафтогазу», а також прокуратури, екологічної інспекції тощо.

 

«Так, на світанку 1 грудня за 65 миль на південь від Одеси кораблем Морської охорони «Григорій Куроп’ятников» виявлено дві самопідйомні бурові установки (СПБУ), захоплених Росією під час тимчасової окупації Автономної Республіки Крим», - йдеться у повідомленні.

 

 

Утім, озброєні загарбники та члени суднокоманди не відповідали на неодноразові запити українських прикордонників, що подавалися на загальноприйнятому радіочастотному каналі. Тим самим, росіяни нахабно порушували міжнародні правила мореплавання.

 

 

Мало цього, до району Одеського газового родовища невдовзі підійшов російський військовий корабель, який, порушуючи норми міжнародного морського права, «здійснював небезпечне маневрування поблизу українського прикордонного корабля».

 

Але завдяки вмілим діям українського екіпажу вдалося запобігти зіткненню кораблів.

 

При цьому, російський ракетний катер «Питливий» з бортовим номером 868 відкрито заявив, що він «встановлює режим плавання для інших суден, чим теж порушив норми міжнародного морського права».

 

«Російські військові, здійснюючи небезпечне маневрування, створювали загрозу мореплавству, не дотримуючись норм Конвенції про Міжнародні правила запобігання зіткненню суден на морі 1972 року», - додають у Генпрокуратурі.

 

Прикордонники та правоохоронці зафіксували у відповідних процесуальних документах ці порушення норм українського і міжнародного законодавства загарбниками.

 

«Крім цього, зафіксовано факт зміни державою-агресором навігаційних даних і назви захопленої СПБУ, а також незаконне використання на ній російського прапора. Задокументовані результати морської операції встановленим порядком будуть надані уповноваженим державним органам для посилення позиції України у міжнародних судових процесах проти Російської Федерації», - повідомляє Держприкордонслужба.