В університеті Кейптауна створили надміцну біоцеглу із людської сечі

07:51, 27.10.2018
В університеті Кейптауна створили надміцну біоцеглу із людської сечі

В Африці представили цеглу з людської сечі (фото: businessinsider.co.za)

Студентка південноафриканського Університету Кейптауна Сюзанна Ламберт представила першу у світі надміцну "біоцеглу" з сечі.

Як повідомляє УНІАН, її створено шляхом природно викликаного процесу мікробного висипання карбонату.

Частини сечі у поєднанні з піском і бактеріями здатні синтезувати фермент уреазу, що розщеплює сечу для одержання карбонату кальцію шляхом складної хімічної реакції.

Карбонат кальцію перетворює пісок у "цемент".

Виготовляються такі цеглини в спеціальних формах під тиском при кімнатній температурі, що робить їх виробництво більш безпечним для навколишнього середовища, ніж традиційний випал при температурі 1400 градусів Цельсія з викидом значних обсягів вуглекислого газу.

Міцність "біоцегли" залежатиме від потреб клієнта.

Чим довше "витримувати" таку цеглу, тим вона буде міцнішою. Така методика дозволяє створювати матеріал на 40% міцніший за звичайну вапнякову цеглу. Науковий керівник проекту Ділан Рендалл заявив, що з точки зору хімії, сеча - це "рідке золото".

За його словами, близько 97% фосфору, присутнього в сечі, може бути перетворено в фосфат кальцію - ключовий інгредієнт в добривах, які лежать в основі комерційного сільського господарства у всьому світі. А це особливо важливо, оскільки природні запаси фосфатів у світі виснажуються.

Науковець також додав, що надалі вчені будуть шукати шляхи того, як видобувати сировину для масового виробництва такої цегли.