ФІФА попередила Домагая Віду за «Славу Україні!»

09:23, 09.07.2018
ФІФА попередила Домагая Віду за «Славу Україні!»

Домагой Віда. Фото Фото AFP

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) оголосила попередження захиснику хорватської збірної Домагою Віді за його вітання Україні після матчу з Росією.
 
"Ми підтверджуємо, що дисциплінарний комітет ФІФА надіслав попередження Домагою Віді за його заяви на відео, знятому після гри з Росією", - повідомив офіційний представник ФІФА, якого цитує агенція "Інтерфакс".
 
Водночас, як пише британська преса, футболіста попередили за вигук, посилаючись на правило ФІФА №5454 про так звану "пропагаду широкої публіки". Порушеня цього правила може каратись виключенням гравця з двох матчів, а також штрафом мінімум 5 тисяч швейцарських франків.
 
Зокрема видання Mirror пише, що фраза "Слава Україні" звучала під час революції 2014 року від "антикремлівських протестуючих" і "українських ультранаціоналістів, а також проурядових сил, які боролися з російськими сепаратистами на сході України".
 
"Це означає, що вигук "Слава Україні" в публічному наративі стає націоналістичним та провокативним. Це означає, що ми не змогли донести різницю між патріотичними і націоналістичними гаслами", - написав у своєму Фейсбук український журналіст Роман Вибрановський.
 
Раніше в інтернеті з'явилося відео, на якому Домагой Віда після матчу проти Росії скандує "Слава Україні!", а тренер команди Огнєн Вукоєвич каже: "Це перемога за "Динамо" і за Україну".
 
Обоє вони раніше грали у київському "Динамо".
 
"Завжди вважав, що спорт та політика не мають поєднуватися. Але це відео насправді і є тим, що називається солідарністю", - прокоментував відео у себе на Facebook міністр закордонних справ України Павло Клімкін.
 
  
 
Пізніше медіа процитували пана Віду, який назвав свій вчинок жартом.
 
"Ця перемога - для Хорватії. Ніякої політики. Це жарт. У мене там (в Україні, - ред.) друзі з часів "Динамо", Київ, нічого іншого я на увазі не мав", - сказав він.
 
Нагадаємо, Домагой Віда забив два голи у ворота росіян під час матчу ЧС-2018. Він разом з колегою Огненом Вукоєвичем записали відео, в якому присвятили перемогу Україні та київському клубові "Динамо", в якому раніше грали.
 
Міжнародна федерація футболу почала розслідування щодо захисника збірної Хорватії Домагоя Віда і його висловлювання "Слава Україні" після перемоги над збірною Росії.