У Росії забрали два "золота" Олімпіади в Сочі-2014

20:50, 24.11.2017

Міжнародний олімпійський комітет позбавив Росію обох золотих медалей зимових Олімпійських ігор в Сочі у бобслеї, довічно дискваліфікувавши спортсмена Олександра Зубкова.

 

Відповідне рішення було прийнято в ході слухань комісії Освальда в п'ятницю.

 

Ці слухання проводяться у рамках судово-аналітичного допінгового розслідування "Сочі-2014", повідомляє МОК.

 

"Були накладені санкції на двох російських бобслеїстів: Олександра Зубкова (золота медаль Сочі-2014) і Ольгу Стульнєву, а також ковзанярів: срібну медалістку Сочі 2014 Ольгу Фаткуліну і Олександра Рум`янцева", - вирішили члени Дисциплінарної комісії МОК, до складу якої входять Денис Освальд (голова), Хуан Антоніо Самаранч і Тоні Естангет.

 

Відзначається, що в пробах Зубкова, Фаткуліної, а також бобслеїстки Ольги Стульнєвої і ковзаняря Олександра Рум`янцева, які не зайняли в Сочі призових місць, при повторних аналізах були виявлені заборонені речовини.

 

Окрім дискваліфікації з минулих змагань, всі четверо позбавлені права отримувати будь-якого характеру акредитацію на всі версії літніх і зимових Олімпійських ігор в майбутньому.

 

У МОК заявили, що впродовж найближчих декількох тижнів будуть проведені слухання з приводу інших спортсменів.

 

Як повідомляють російські ЗМІ, після дискваліфікації Зубкова Росія втратила обидві золоті медалі зимових Олімпійських ігор в Сочі у бобслеї: в чоловічих двійках і четвірках. Тепер "золото" в заїздах бобів-четвірок дістанеться Латвії, а бобів-двійок - Швейцарії.

 

Таким чином, у РФ в результаті залишилося тільки 10 золотих медалей, країна опустилася на третє місце в неофіційному медальному заліку - після Норвегії та Канади.

 

Як відомо, після публікації звіту спеціальної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства, яке дійшло висновку, що в Росії діяла державна програма підтримки допінгу, в грудні 2016 року МОК відкрив справи проти 28 російських спортсменів.

 

Комісія Освальда оголосила, що всі слухання для активних спортсменів, які можуть претендувати на участь в зимових Олімпійських іграх у Пхенчхані в 2018 році, будуть завершені найближчим часом.

 

Рішення про участь російських спортсменів в зимових Олімпійських іграх 2018 року в Пхенчхані прийме Виконавча рада МОК в грудні на підставі висновків слідчої комісії.

 

Раніше Росія вже втратила перші два місця Сочі-2014 в лижному марафоні ("золото" залишилося у Росії, оскільки бронзу теж виграв росіянин) і "золото" в скелетоні.