Міністру спорту Ігорю Жданову закидають шантаж спортсменів поїздкою до Ріо (відео)

15:59, 23.08.2016
Міністру спорту Ігорю Жданову закидають шантаж спортсменів поїздкою до Ріо (відео)

Світлана Ахадова, Інна Грищун та Анастасія Тодорова.

Українські байдарочниці Світлана Ахадова, Інна Грищун та Анастасія Тодорова, які посіли на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро четверте місце у змаганнях з веслування, звинуватили Міністерство молоді і спорту України в шантажі і нав'язуванні складу на Ігри. Міністр Ігор Жданов усе заперечує.

 

Про це вони сказали в інтерв'ю журналісту Олександр Гливинському на його Youtube-каналі.

 

За словами спортсменки Інни Грищун, Мінспорту та головний тренер збірної з веслування зробили все, щоб вони не завоювали медаль.

 

«Чому не вдалося взяти медаль? Не вистачало тренера. За це можна подякувати нашим чиновникам, які намагалися у нас його забрати. Наша команда розвалилася ще до початку сезону. Багато хто з наших спортсменів, у тому числі Юрій Чебан, які знали, як пройшла наша підготовка, говорили одне: «Винен головний тренер і наше міністерство», - кажуть байдарочниці.

 

За словами дівчат, функціонери міністерства «завжди тягли на незрозуміло які збори, де нас викручували, вимотували, видавлювали як лимон».

 

«У нас є команда, яка була створена три роки тому і завдяки якій у нас є результат. У підсумку, коли ми все-таки взяли ліцензію, міністерство і наш головний тренер Олексій Володимирович Мотов вирішили, що це їхня заслуга. Що люди у міністерстві можуть вирішувати, який склад четвірки може їхати на Олімпійські ігри. Збір у Португалії ми провели самі, без тренера і не в повному складі, оскільки Марія Повх тренувалася з Пашею Алтуховим, а ми втрьох – окремо», - розповіли українські байдарочниці.

 

І додали, що «Олексій Мотов сказав, що він теж не радий, що так вийшло, але у нас є тренер Олексій Семикін, якого він не взяв до Португалії і залишив вдома, є план, і нехай все буде як буде».

 

У підсумку дівчата готувалися самі, «були на телефоні» лише з тренером Олексієм Семикіним.

 

«Після бою кулаками не махають, але ми зробили все, що могли. Ми пройшли великий шлях, багато людей допомагали і підтримували нас. Ми не хочемо нікого звинувачувати, але ясно і очевидно, що наше міністерство і наш головний тренер зробили все, щоб у нас не було медалі. Чому міністерство так вчинило? Вся проблема в грошах. Зараз гроші вирішують все. Хто хороший, хто поганий. Коли головний тренер говорить, що повинен бути ось цей экіпаж четвірки, який медалездатний, а у міністерстві кажуть «ні»!», - обурюється Анастасія Тодорова.

 

Інна Грищун додає, що міністр Жданов їм сказав: «Або погоджуєтеся на той склад четвірки, який ми пропонуємо, або взагалі не поїдете на Олімпійські ігри!».

 

«Нас тримали в напрузі до самого вильоту в Бразилію. Нас шантажували, говорили: якщо не підпишете контракт, за яким три роки не маєте право переходити у іншу країну, то нікуди не їдете. Як ми психологічно були пригнічені, коли біля нас були дві запасні. Дві запасні дівчини, які незрозуміло, з яких причин перебували на цьому зборі. На нас тиснули тим, що, якщо ми не підпишемо ці контракти, то нас звинуватять у вживанні допінгу», – каже Тодорова.

 

Третя байдарочниця Світлана Ахадова каже, що їхньою загребною мала стати Марія Кічасова, з якою у них вищі результати. Але їм нав’язали Марію Повх.

 

«Чиновники з міністерства дивляться в свої папірці і вважають себе божеством. У нас не було вибору, тому що ми могли взагалі не потрапити на Ігри. Їм було все одно, хто буде в четвірці. Вони не слухали ані нас, ані тренера Олексія Семикіна, завдяки якому ми потрапили на ігри, вони слухали тільки Марію Повх. Звідки у неї такий вплив? Ми не знаємо, але вона ще восени відмовилася брати участь у зборах команди», - каже Ахадова.

 

Міністр спорту Ігор Жданов заперечив звинувачення байдарочниць і лаконічно зазначив, що згідно спортивного принципу, на Олімпіаду їдуть лише найкращі.

 

Нагадаємо, що українській четвірці байдарочниц не вистачило третини секунди для того, щоб завоювати бронзу Олімпіади.