МУРуємо зі славними іменами: у кількох містах покажуть реп-мюзикл про письменників «Розстріляного відродження»

01.05.2024
МУРуємо зі славними іменами: у кількох містах покажуть реп-мюзикл про письменників «Розстріляного відродження»

Реп-мюзикл МУР «Ти (Романтика)» вже показали в Києві. (Фото з сайту concert.ua.)

МУР — це молодий музичний проєкт, що в своїх треках висвітлює одну з найболючіших трагедій українського народу XX століття — «Розстріляне відродження».
 
Ідея записати альбом про репресованих поетів виникла в Олександра Хоменка по приїзду в Київ з окупації в Ясногорівці.
 
Тоді Олександр зібрав кістяк майбутнього гурту, до якого ввійшли Віктор Ткаченко, Микола Шмундир, Олександр Заїка. 
 
«Повномасштабне вторгнення кардинально змінило наш світогляд. У нас прокинулось наше коріння, ми зрозуміли, що ми любимо, що нас цікавить і чого ми, на жаль, не можемо повернути, але можемо зробити так, щоб цього більше не повторювалось, вклавши найбільше зусиль», — поділився думками учасник гурту Олександр Заїка.
 
Першими роботами гурту були «МУР(Vol.1) та «Захалявна книжечка», а 16 вересня минулого року вийшов альбом — реп-мюзикл МУР «Ти (Романтика)», що «розірвав» мережу.
 
Слухачі розділились на два табори — одні називають альбом шедевром десятиліття, інші критикують гурт за аматорство. 
 
Нещодавно, 23 квітня, у Києві відбувся дебют мюзиклу «Ти (Романтика)» у стінах Міжнародного центру культури і мистецтв, який височіє над Майданом Незалежності за адресою: Алея Героїв Небесної сотрні, 1.
 
Місце проведення концерту було обрано символічно, у 1930-х роках минулого сторіччя підвали колишнього Київського інституту шляхетних дівчат слугували катівнями НКВС, куди відправляли всіх неугодних кривавому режиму.
 
У концерті історичні постаті знову ожили на сцені, вони постали перед глядачем справжніми, такими, як їх описували друзі в листуванні, дружини, колеги без зайвої ноти ідеалізації.
 
Володимир Сосюра, наприклад, розкривається не тільки як ліричний поет та солдат 3-ї кінної дивізії, а й той, хто геть не вміє розпоряджатися бюджетом та з ким свариться дружина.
 
Не забули й про Михайля Семенка та його любов до поезії, жінок та еротичних віршів. Павло Тичина постає генієм, що зламався під гнітом радянської системи, проміняв сонячні кларнети на закривавлену дудку... 
 
Реп-мюзикл МУР «Ти (Романтика)» тонкою червоною лінією проводить паралель між подіями сторічної давнини та нашим сьогоденням.
 
«Що сталося потім — навіть страшно розповісти: тіла падали на землю, їх зривало, наче листя. Алмазне і Дебальцеве — місця моєї слави, втоплені у крові, місця моїх кошмарів», — це уривок з пісні «Третя рота».
 
Як і понад сто років тому, українська нація змушена битися з нападниками з московії, які вдерлися на нашу землю. На фронті сучасної російсько-української війни, захищаючи свою країну від озброєних нащадків радянсько-тоталітарного кривавого звіра, мужньо полягли поети Гліб Бабіч та Максим Кривцов, на тимчасово окупованій Харківщини російські військові у 2022 році застрелили письменника Володимира Вакуленка.
 
І цей список, на жаль, має десятки імен. Сумно і боляче. Утім це привід не опустити руки, а перемагати країну-агресора, добре озброївшись і знаннями з української історії. 
 
Гурт МУР із піснями за творами українських письменників ХХ століття вирушив у тур Україною, виступатимуть, зокрема, у Рівному, Луцьку, Тернополі. Молоді виконавці інколи вживають лексику, яка не всім подобається. Слів із пісні не викинеш. 
 
Андрій ХОДЬКОВ