У Києві запрацював перший центр рекрутингу української армії

19:20, 30.04.2024
У Києві запрацював перший центр рекрутингу української армії

Перший центр рекрутингу в Києві розташований у приміщенні ЦНАП Солом'янського району. (Фото: Суспільне)

Центр рекрутингу української армії вперше відкрили у Києві у вівторок, 30 квітня.

 

Це вже 18-й центр загалом в Україні, який створюється місцевими органами влади, але лише перший у Києві. Розташований він у приміщенні ЦНАП у Солом'янському районі міста.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Суспільне.

 

Зазначається, що у новому центрі, як і в інших, доступні тисячі вакансій у різних підрозділах Сил оборони.

 

Зокрема, під час відкриття центру заступниця міністра оборони Наталя Калмикова  повідомила журналістам: «Ми шукаємо не тільки стрільців чи саперів. Кухарі, програмісти, психологи — ваші навички є критично важливими для української армії. У новому центрі доступні тисячі вакансій у різних підрозділах Сил оборони України».

 

За її словами, у центрах рекрутингу не роздають повісток. Людина, яка добровільно вирішила долучитися до оборони держави, може самостійно обрати посаду та військову частину.

 

Пані Калмикова додала, що вже сотні людей, які звернулись до рекрутингових центрів, підписали контракти з військовими частинами або проходять підготовку в навчальних центрах.

 

Заступниця міністра оборони акцентувала, що зазвичай рекрутингові центри розгортаються у ЦНАПах, оскільки це місце, де людям найкомфортніше отримати адміністративні послуги. До кінця травня має бути відкрито ще кілька десятків подібних центрів.

 

 

Тоді як речник Міноборони Дмитро Лазуткін каже, що у центрах передбачена і служба за контрактом, і у рамках мобілізації.

 

«У рекрутинговому центрі йде супровід людини, яка є військовозобов'язаною. Тобто це не означає, що її тут "задрафтують" так би мовити, і потім у ТЦК з нею може статися усе, що завгодно. Тобто людину супроводжують і з питань контракту, і з питань тієї військової частини, куди вона потрапить», - каже він.

 

Лазуткін запевняє, що випадків, коли людина через рекрутинговий центр намагається потрапити у конкретну бригаду, а по факту опиняється там, куди її спрямував військкомат — зараз фактично немає. Система вдосконалена.

 

«Такі випадки, вони поодинокі, й вони не характеризують увесь процес мобілізації. Можна сказати, що отакі от моменти, які виникали на початковій стадії й наразі їх практично немає або стає усе менше й менше. Була постанова уряду, яка це обумовлює», - наголосив речник відомства.

 

У планах Міноборони - відкрити рекрутингові центри у всіх великих містах України.

 

Як повідомляла "УМ", раніше військові керівники - Умєров та Сирський відвідали Центр рекрутингу у Львові.