Фестиваль української писанки: у Києві встановлено «великодний» світовий рекорд, фото

10:55, 01.05.2024
Фестиваль української писанки: у Києві встановлено «великодний»  світовий рекорд, фото

У Києві проходить Фестиваль української писанки: під час встановлення рекорду 530 осіб протягом 5 годин виготовили 800 писанок. (Фото Суспільне)

У Києві у вівторок, 30 квітня, стартував Фестиваль української писанки. На ньому було зафіксовано світовий рекорд із наймасовішого розпису майстрами з різних регіонів України.

 

Як інформує УМ, про це повідомила генеральна директорка Книги світових рекордів Ганна Крисюк, передає Суспільне

 

Під час встановлення рекорду 530 осіб протягом п’яти годин виготовили 800 писанок.

 

«Рекорд – це символізм роботи людей, які зуміли зібратися в одному місці та безкоштовно поділитися своїми талантами з іншими і популяризувати серед дітей, спільноти та світу цю традицію нашої ідентичності», - зазначила Крисюк, наголосивши, що великодні традиції дуже об’єднують націю.

 

Фестиваль української писанки, який проходить на території інноваційного парку UNIT.CITY, покликаний підтримати елемент Національного переліку нематеріальної культурної спадщини «Українська писанка: традиція і мистецтво»,

 

 

Захід відкрили т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв і співорганізаторка фестивалю та співзасновниця ГО «Інституту культури України» Марина Соботюк.

 

«Цього року ми подали пропозицію щодо внесення писанки до Всесвітнього списку елементів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО й на основі цієї ініціативи запровадили фестиваль», - розповів Карандєєв.

 

За його словами, перша леді Олена Зеленська зголосилася долучитися до поширення традицій писанкарства у світі. Зокрема, вона буде популяризувати українську писанку під час міжнародних заходів,

 

Карандєєв відзначив, що Фестиваль української писанки об’єднав понад 50 майстрів з розпису, а в майстер-класах беруть участь кількасот відвідувачів.

 

 

Окрім презентації писанок з різних регіонів України, захід передбачає благодійний аукціон від зірок шоубізнесу, а також майстер-клас від шеф-кухаря Євгена Клопотенка «Як зібрати Великодній кошик».

 

«Ми переживали, щоб не було повітряних тривог або ракетних ударів, які б призвели до скасування заходу. Але він відбувся, і ми цьому радіємо, тому що кінцева мета - передати ці писанки нашим військовим на передову. Адже писанка, як і рушник та вишиванка, це наш спадок і наш оберіг», - зазначила Саботюк.

 

Вона наголосила, що на писанці кожна лінія й символ щось означає. Тому ще з козацьких часів дружини і матері давали своїм чоловікам і синам писанку як оберіг.

 

 

«Так само вишивають рушник або сорочку, яка береже військових на війні», - додала співорганізаторка фестивалю.

 

На заході була присутня посол Естонії Аннелі Кольк, яка спільно з українською стороною оформила досьє і подала пропозицію до ЮНЕСКО щодо визнання писанки елементом Всесвітньої культурної спадщини. Адже в Естонії, як і в Україні розвинене писанкарство.

 

 

Додамо, що у Львові Музей гідності спільно з родинами Героїв Небесної сотні провели до Великодня акцію з прикрашання писанками Меморіалу пам’яті.

 

Як повідомляла УМ, Великдень на фронті: чому на свята не треба відправляти захисникам «вагони» домашніх смаколиків.