У Раді обіцяють відновити доступ для журналістів

17:25, 01.05.2024
У Раді обіцяють відновити доступ для журналістів

Нардепи вже понад 2 роки не пускають до парламенту журналістів. (Фото Верховної Ради України)

Журналісти отримають доступ до кулуарів Верховної Ради для висвітлення роботи парламенту під час пленарних засідань.

 

Доступ планується у такому ж режимі, як і під час пандемії ковіду. Про ложу преси не йдеться.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив керівник Апарату Верховної Ради В’ячеслав Штучний під час круглого столу на тему: «Про доступ журналістів до кулуарів Верховної Ради та відновлення онлайн-трансляцій засідань парламенту», який транслювався онлайн 1 травня.

 

«Ми повертаємося до тієї практики, яка була під час пандемії ковіду. Під час засідання Верховної Ради у будівлі зможуть перебувати 20-30 представників ЗМІ. Журналісти вже подали заяви на акредитацію. Ми готові до проведення додаткової акредитації. Після Великодня зберемо журналістів для інструктажу під час перебування у парламенті», – зазначив пан Штучний.

 

Тоді як присутній на круглому столі голова ВР Руслан Стефанчук нагадав, що парламент – це єдиний в країні законодавчий орган, який працює в умовах воєнного стану, тож може вважатися ворогом одним із центрів прийняття рішень.

 

«Маємо ризики, які щомісяця підтверджуються відповідними листами від спецслужб», – сказав Стефанчук.

 

З огляду на це представниця Управління державної охорони Валентина Савіцька заявила, що необхідно буде належним чином верифікувати тих представників ЗМІ, які будуть допущені до будівлі парламенту.

 

«Раніше акредитацію у Верховній Раді мали понад 4 тисячі журналістів», – додала вона.

 

А спікер парламент додав: «Нам потрібно сформувати пул журналістів, які ставлять до себе високі репутаційні вимоги».

 

Керівник пресслужби Верховної Ради Тарас Пастушенко нагадав, що «протягом останніх двох років діє тимчасовий пресцентр, де постійно надається можливість народним депутатам спілкуватися з журналістами».

 

Зауважимо, раніше голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявляв, що у суспільстві є великий запит на повернення журналістів до кулуарів Верховної Ради, а у Комітеті з питань свободи слова немає переконливої аргументації, чому цього не можна зробити.

 

Як повідомляла «УМ», парламентська опозиція неодноразово критикувала Стефанчука та «слуг» через те, що вони відмовляються відкрити кулуари Ради для преси з міркувань безпеки.

При цьому, у Раді регулярно збирали військове керівництво ЗСУ і керівників найкращих бойових підрозділів і бригад, бойових офіцерів, героїв України.